Majstrovstvá Sveta Belgicko - Zolder

31.07.2019 11:34

 Tohto ročné Majstrovstvá Sveta v BMX sa konali v Belgicku meste Zolder . Slovenský team sa zúčastnil s podporou SZC. Vedúci výpravy bol Filip Čillík a asistoval mu Peter Henčl ako reprezentačný tréner . 

Piatok 19.7.2019 sa stretla časť Slovenského teamu , ktorý cestoval zväzovým autom. Naložili materiál a smerovali do Belgicka . Cesta bola bez problémov a na ubytovanie prišli v čas. Časť výpravy cestovala vlastnou prepravou a ubytovanie si zabezpečili osobne. 

V Sobotu sa konal team meating krajín  kde sme dostali potrebné informácie o organizačných pokynov spolu s prehliadkou areálu v Zolder . Poobede bola naplánovaná registrácia a vyzdvihnutie štartových čísiel . Po registrácií sme sa presunuli do Holandska kde sme potrénovali na lokálnej dráhe a pripravili sa na prvý tréning .

V nedeľu doobeda sme absolvovali s jazdcami tréning šprintov a poobede sme zrelaxovali a pripravili na prvý voľný tréning. Tréning sme mali spojení prevažne s krajinami južnej Ameriky s Austráliou. Rýchlo sme sa adaptovali s dráhou a postupne zrýchľovali tempo. Pri tréningu mala pád Dominika Maniková no tréning odjazdila až do konca.

Pondelok - Tréning pre Slovensko začal ráno a tým sme upravili aj ranné vstávanie čiže jazdci museli dosť skoro vstávať, aby boli jazdci plne sústredení a naladení do tréningu . Tréning mal pomerne vysoké tempo aj napriek dlhšiemu čakaniu v koridoroch . Jazdci si vyskúšali drahú 5-6 krát . Poobede sme naplánovali spoločný tréning v Belgicku Peer kde nás čaká posledné dvoj-kolo EP 8/2019. Dráha bola pomerne ľahká a jazdci na nej pomerne dobre kombinovali a hľadali prejazd rovín novou technikou. Po tréningu sme vystrečovali a pobrali na svoje ubytovanie .

Utorok 22.7.2019 sa oficiálne otvoril pretek MS. Zolder kategóriou Cruiser . 
Slovenské farby reprezentoval :
Filip Čillík ( cr. 40-44) 3 .miesto
Filip získal prvé pódium pre Slovensko a tým sme figurovali po prvom dni na 8 mieste medzi krajinami zúčastnených na MS v Zolder. Ostatný jazdci mali nastavení kľudový režim .

V Stredu 23.7.2019 sme nemali žiadneho jazdca na štarte a preto sme využili možnosť zatrénovať si opäť v Holandsku na lokálnej drahé  Po tréningu sme sa pobrali na ubytovanie a využili voľno na prípravu nasledujúci deň . 

Štvrtok 24.7.2019 sme mali najpočetnejšiu časť výpravy v závode.
Adam Marenčík ( boys 12) kv. Jazdy
Adam mal dobre rozbehnutí pretek no v tretej jazde spravil chybu v poslednej zákrute a tá ho stála postup do 1/16 finále

Peter Danihel ( boys 14) kv. Jazdy
Peter spadol v tréningu kde sa silno narazil a bol obmedzení v preteku a v jazde kde mal postúpiť sa mu to nepodarilo

Oliver Orosz (boys 15) kv. Jazdy
Pre Olivera štartovať na MS v Zolder bola obrovská skúsenosť a impulz do budúcna .

Maximilián Marenčík ( boys 15 ) 1/8finále
Max si s chlapcov viedol najlepšie bez problémov postupoval s moto do 1/16 finále následne po čistej jazde do 1/8 finále no tu štart nebol ideálny a nepresadil sa na ďalší postup.

Marko Manik ( boys 16) kv. Jazdy
Marko mal pretek bobre rozbehnutý a po druhej jazde sa delil o postup s FRA jazdcom no v tretej rozhodujúcej jazde sa mu nepodarilo dobre odštartovať a dostať sa na postupové miesto 

Dominika Maniková ( girls 14) 1/2 finále
Dominika po páde v tréningu nebola v 100 percentnom stave no na dráhe bojovala . Cez moto sa prebojovala bez problémov do 1/8 finále ktoré vyhrala . V 1/4 finále držala krok zo súperkami a postupovala do 1/2 finále . V semifinále trafila rampu a musela sťahovať náskok súperok čo sa jej aj darilo no v cieľi s toho bolo nepostupové 5 miesto 

Kristína Madarásová ( woman 17-24) 4 miesto Kika jazdila cely deň suverénne a vyhrala svoje všetky jazdi až do semifinále .Vo finále ju súperka zavrela po štarte a dostala sa do stredu kde musela spomaliť a odznova získať tempo . Počas. dráhy sa jej podarilo stiahnuť náskok súperiek a cieľ prešla na krásnom 4 mieste.

Deň to bol namáhavý závod sa prerušil 3 krát a teploty dosahovali teplotu nad 40 stupňov . Od rána 7:30 kde štartoval warm up sme finálové jazdy išli až večer okolo 21:00 hodine. Ceremoniál bol zrušení a naplánovaní na piatok spoločne .

Piatok 25.7.2019 sa predstavil náš posledný zástupca Sebastian Sulka (men 17-24) kv. Jazdy
Sebastian dostal silný los v kv . jazdách 
V prvej jazde prešmykol na rampe a do cieľa prišiel na nepostupovom 5 mieste. V druhej jazde sú vylepšil chuť a v cieľi bol na 3 mieste. Do poslednej jazdy mali traja pretekári rovnaký počet bodov 8 a rozhodovalo sa kto s nich postúpi do 1/16 finále no nakoniec to Sebastianovi nevyšlo a pretek sa pre neho skončil . 

Po preteku bol naplánovaní ceremoniál kde si cenu za 4 miesto prebrala Kristína Madarásová  v kategórii woman 17-24 . Celkovo sa Slovensko umiestnilo na 23 mieste za výsledok jednej bronzovej medaily od Filipa Čillíka. Pre Slovensko malú krajinu je to úspech že sme sa dostali do celkového poradia národov a že naši jazdci bojovali o čo najlepší výsledok. Na drahé sme im umožnili štart na EP 4/2019 a sústredení v 6/2019 kde nabrali potrebnú skúsenosť a istotu a boli sme konkurenciou schopný jazdiť . Výsledky chlapcov mohli byt určite lepšie a viem že aj oni sú sklamaní po MS no treba si uvedomiť aké podmienky majú chlapci v kat. 14 plus v zahraničí a že nám chyba viac pretekov kde je konkurencia vyrovnaná a kde treba rýchlejšie rozmýšľať a nastaviť vhodnú alternatívu prejazdu trate. Celkovo hodnotím štart na MS veľkým úspechom pre Slovensko kde sme navýšili štart pretekárov a dali im možnosť štartovať v najprestížnejšom závode sezóny MS.